Дубенська районна рада

МОЛИТОВНО ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ПОЛЕГЛИХ УКРАЇНСЬКИХ КОЗАКІВ, ЯКІ ВІДДАЛИ СВОЄ ЖИТТЯ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ У БИТВІ ПІД БЕРЕСТЕЧКОМ.

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Ой чого ти почорніло,

Зеленеє поле?

Почорніло я од крові

За вольную волю.

Круг містечка Берестечка

На чотири милі

Мене славні запорожці

Своїм трупом вкрили…

                                      Тарас Шевченко

18 червня 2023 року, в неділю Всіх Святих землі Української, у Пляшевій на території Національного історико-меморіального комплексу «Козацькі могили» відбулися церковно-державні заходи з нагоди 372-ої річниці битви під Берестечком.

Урочисте Богослужіння та літію за спокій душ українських козаків, полеглих на полі Берестецької битви та новітніх Героїв, які віддали своє життя за незалежність Української держави  очолив Предстоятель Православної Церкви України, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України  Епіфаній, якому співслужили  священноархимандрит Свято-Гергіївського чоловічого монастиря, керуючий Рівненською єпархією ПЦУ, митрополит Рівненський та Острозький Іларіон, архієреї та запрошене духовенство. За богослужінням молилися віряни, які приїхали з різних куточків України, представники влади, військовослужбовці. Чи не вперше за всі роки незалежності України, через дощ  Божественна літургія звершувалася всередині Свято-Георгіївського храму, а не під відкритим небом.

У Свято-Георгіївському чоловічому монастирі на Козацьких Могилах було освячено ікону для 104 бригади територіальної оборони Рівненщини.

Ідея написання образу належить капеланській службі. Майстром став солдат бригади, а в цивільному житті - іконописець Тимофій Папірний. Митець відомий численними розписами храмів та іконостасів. За покровительку обрали Пресвяту Богородицю, яка ще за козацьких часів виступала заступницею українського війська та захисницею від ворога.

Ікону освячував Предстоятель Православної Церкви України, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який зауважив, що Православна Церква України та військові священнослужителі-капелани завжди молитимуться й духовно підтримуватимуть наших воїнів.

Традиційно урочистості завершилися покладанням квітів до пам’ятника Героям Берестецької битви та спільним виконанням державного гімну України, а також стрілецькою піснею, яка стала символом всього українства «Ой, у лузі червона калина».