Дубенська районна рада

ДЗВОНИ ПАМ'ЯТІ

None

 

ПРИЙМИ ЇХ, БОЖЕ, ПРОЩЕНИМИ В РАЙ ..:

ДО 80-Ї РІЧНИЦІ  ТРАГЕДІЙ У МАЛИНІ, ЛЮДВИКІВЦІ, ГОРОДНИЦІ, ЯЛОВИЧАХ.

 

Кожна нація в своїй історії має дати, які є вікопомними  для всіх. Саме такими для нас є 13-14 липня – це дні всенародної жалоби, час спільної молитви за невинно убієнні душі українців, чехів, поляків, які загинули на теренах Дубенщини у селах Людвиківка ( польське поселення, яке розташовувалося поблизу села Ужинець тодішньої Млинівської гміни), Малин, Мала і Велика Городниця, Ворсині, Яловичі та інших сіл ріднокраю, які стали стражденною Голгофою влітку 1943 року. Спалені у роки Другої світової війни нацистами села, страчені мирні жителі, покалічені долі багатьох-багатьох родин.. Не боячись Небесної кари, нелюди нищили все. Але найбільшим цинізмом було спалення Малинського Свято-Миколаївського та Малогородницького Свято-Покровського храмів разом із людьми. Цього ж дня фашисти підпалили і Різдво-Богородичну церкву у селі Велика Городниця. Згоріло все дотла..

 

80 років тому, 13 липня загинули – 172 поляків, жителів села Людвиківка (поселення знищене повністю), у чеському Малині – 374 чехи, 26 поляків, а в українському Малині було вбито 132 людини. Звірства фашистів продовжилися наступного дня: у селах Мала і Велика Городниця було  знищено 27 городничан та ворсинців. На  сусідні Яловичі фашистська зграя рухалася із-за Стиру- з села Вербаїв , яке розташоване на Волині. У вогні згоріли майже всі домівки яловичан. Загиблих із Вербаїва та Ялович поховали на місцевому кладовищі. Тяжкі злочини нацистів продовжилися восени та зимою 1943-1944 років у селах Рівненщини та Волині.

 

 Знаємо з історії, що у червні 1929 року на Волині перебував президент Польщі Ігнатій Мосціцький, який відвідав чимало міст і сіл краю. Як писала тодішня преса про цей візит: « Пан президент скрізь був, нікого не оминув, усі віросповідання вшанував». Саме так і було. 16 червня Ігнатій Мосціцький був присутній на урочистому молебні у кафедральному костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку. Цього ж дня він відвідав євангелічну кірху, караїмську кенасу та синагогу. А вже 17 червня, по дорозі до Дубна президент зупинявся у Городниці, де відвідав церкву ( чи не ту, яка була спалена у липні 1943 року?) І вже через 94 роки, 9 липня цього року у кафедральному римсько-католицькому Соборі Святих Апостолів Петра і Павла міста Луцька президенти України Володимир Зеленський та Польщі Анджей Дуда спільно із Предстоятелем ПЦУ Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм, Главою УГКЦ Блаженнійшим Святославом, єпископом Вірменської Апостольської Церкви Маркусом Оганесяном, Апостольським Нунцієм в Україні архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом, головою Конференції єпископів  Польщі архієпископом Станіславом Гондецьким, митрополитом Луцьким і Волинським ПЦУ Михаїлом молитовно вшанували пам'ять жертв насильства на Волині під час Другої світової війни з нагоди 80-річчя трагедії.

 

Це був по-справжньому історичний момент - взаємного прощення і примирення. Священний обов’язок українців, поляків та чехів берегти пам'ять про тих, хто не дожив, не народився,  хто із Небес молиться за всіх нас.

 

На жаль, маємо констатувати, що суть нацизму і теперіщнього рашизму одна: знищувати і вбивати. А тому, кращі сини і доньки українського народу захищають нашу свободу і незалежність.

 

Схиляємо голови перед пам’яттю безвинно убієнних наших земляків 80 років тому та тих, хто нині захищає Україну від російської навали!

 

МОЛІМО ГОСПОДА ЗА ЇХ ВІЧНИЙ СПОКІЙ ТА ВІРИМО У НАШУ СПІЛЬНУ ПЕРЕМОГУ!