Дубенська районна рада

ПІДБИТО ПЕРШІ ПІДСУМКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ПІЛОТНОГО ПРОЄКТУ «ПСИХОСОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА В УКРАЇНИ» PRO_MENTALHEALTH

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

Заступник голови районної ради Василь Боришкевич взяв участь у форумі  “Психосоціальна підтримка в Україні”, який відбувся 25 жовтня 2023 року у місті Рівне, обговорили практичне втілення моделі PRO_MentalHealth на прикладі громад Рівненщини. Під час дискусій віднайдено ефективні рішення для громад щодо впровадження послуг психологічної реабілітації, соціальної адаптації та реінтеграції осіб, які постраждали від російсько-української війни. Було публічно представлено пілотну модель надання психосоціальних послуг у Рівненській області та обговорено можливості законодавства для її інституційної сталості, а також перспективи масштабування успішного досвіду проєкту PRO_MentalHealth. 

Форум став справжнім майданчиком для діалогу та згуртував різних акторів у сфері збереження ментального здоров’я та психосоціальної підтримки — це представники національного, регіонального та місцевого рівнів державної влади, місцевого самоврядування, організацій, закладів і установ медичної та соціальної сфери Рівненської області, а також експертного середовища та міжнародних організацій. 

Олександра Коханович, радниця Посольства Республіки Польща в Україні, висловила свою підтримку проєкту та наголосила на важливості ролі Фонду міжнародної солідарності як  ключової польської установи, що інтенсивно реалізує свою програму в Україні: “Завдяки партнерству з Банком крайового господарства та Європейською Комісією, перша фаза проєкту була успішно реалізована на найвищому рівні професіоналізму. За даними Світової організації охорони здоров’я психологічні порушення стосуються однієї п’ятої частини осіб, які постраждали від конфлікту. Тому підходи, розроблені в рамках проєкту психосоціальної підтримки, є актуальними та спрямованими на забезпечення підтримки саме цій  групі людей, яка найбільше потребує цих послуг». 

Рафал Дзєнцьоловський, голова Правління Фонду міжнародної солідарності, висловив подяку партнерам, донорам і команді PRO_MentalHealth за успішне втілення проєкту: «Фонд підтримує Україну від моменту повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Ми є солідарними з українським суспільством і надалі будемо його підтримувати. Наша гуманітарна допомога відображає загальну підтримку Польщі. Є очевидною річ, що ми будемо солідарними з вами до Перемоги.  В міру того, як час минає, ми обираємо такі сфери, у яких ми реально і конкретно  можемо бути для вас підтримкою,  партнером і союзником,  і солідарним другом. І таким полем є допомога у  розв’язанні проблеми, яка видається принциповою у майбутньому України: знайти місце для людей, що постраждали від воєнної травми. Цей той виклик, в який ми маємо долучитися з усією силою. Тому і виник цей проєкт, який мав стимулювати активність в різних сферах, всіх трьох рівнів влади, і місцевого самоврядування, і позаурядових організацій. Ми хочемо, щоб психосоціальна допомога в Україні була професійною, швидкою і доступною на місці. Хочемо, щоб цей проєкт став механізмом, який буде працювати на всій території України. Цей досвід прекрасно показує, що це правильна відповідь на сьогоднішні виклики. Це правильна модель, яка відповідає очікуванням Європейського Союзу, бо це модель про децентралізовану структуру держави. Це сучасна європейська модель вирішення таких проблем.» 

Впродовж заходу  учасники обговорили питання критичної  потреби у психосоціальній підтримці людей, які постраждали від війни, законодавчого підґрунтя для створення таких послуг, дієвість моделі створення районних Центрів психосоціальної підтримки у Рівненській області на основі досвіду проєкту PRO_MentalHealth та можливі шляхи забезпечення їх діяльності. 

Детальніше про за посиланнями на офіційні веб-ресурси Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні: ФБ-сторінка та на сайт