Дубенська районна рада

ВИСТОЯЛИ НА МАЙДАНІ – ПЕРЕМОЖЕМО У ВІЙНІ!

NoneNoneNoneNone

Скорботним віче та спільною молитвою у Дубно відзначили 10-ту річницю Дня Гідності та Свободи.

 Коли сини збирались на Майдан –

 за волю разом до кінця стояти,

 огорнута у вранішній туман

 їх проводжала Україна-мати.

 Вона щоднини бачить вдалині

 Небесну Сотню вірності святої..

 Вона благає – чується мені –

 не зраджувати пам’яті Героїв.

                                          Марія Морозенко

Щорічно, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи.   У Дубно традиційне загальноміське віче, яке проходило цьогоріч під гаслом «ЗАРЯДЖЕНІ ГІДНІСТЮ І ЖАГОЮ СВОБОДИ»  біля пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, зібрало до гурту представників місцевої влади, правоохоронних структур,  духовенство, мешканців громади для того, щоб вкотре нагадати усім свідомим українцям, що наша гідність, патріотизм та віра у свої сили здатні долати ворога та об’єднатися навколо ідеалів свободи.

Пам’ятний захід розпочався зі спільного виконання Державного Гімну України. Патріотичний посил, прагнення  незламної волі українців до свободи, весь дух української нації донесли до дубенчан учасники хору «Шанувальників української патріотичної пісні», які виконали марш ОУН, а нині  марш нашого часу «Зродились ми великої години».

У своєму зверненні до земляків, Дубенський міський голова Василь Антонюк, перш за все,   подякував всім за свідому громадянську позицію, поділився власними спогадами про участь дубенчан у доленосних для України подіях під час Революції Гідності та закликав до єднання та згуртованості перед викликами сьогодення.

Священики Дубенського благочиння ПЦУ  відправили за душі Героїв Небесної Сотні та усіх Новітніх Героїв заупокійну літію, яку очолив благочинний парафій Дубенщини протоієрей Василь Лозинський. Душпастирське слово  благочинного було сповнене глибинними духовними настановами й вірою у ті  християнські цінності, які заповідав нам Господь Бог та які виборювали українці на протязі багатьох періодів своєї історії:

 

- Слава Ісусу Христу! Дорогі браття і сестри!

У сьогоднішній день ми згадуємо про знаковий етап в історії України – Революцію Гідності і Свободи. Гідність і свобода – це ті слова, які надзвичайно важливі для того, щоб людина почувала себе людиною. Адже  саме людина створена за образом і подобою Божою. Найвищий прояв людської богоподібності являється у свобідній волі, свободі вибору. Саме коли  говоримо про цей день, то маємо пам’ятати, що ми покликані у цьому світі  для того, щоб берегти і розвивати  уподібнення Богові у собі. Отже, для християн – людей, які мають людську гідність, цей день є таким важливим. Деякі проросійські політики маніпулюють на тому, що Майдан став поштовхом для війни. Але хіба не були етапами війни росії проти України в різні роки боротьба проти української мови, нищення еліти суспільства – козацтва, культурних діячів, вчених, заборона книгодрукування, голодомор, проявів української державності? Та, загалом, всього, що було українське? І це все відбувалося протягом багатьох століть. Зараз маємо черговий етап боротьби України з росією. Майдан додав лише сил і впевненості, що маємо зберегти гідність і честь – найкращі прояви людської природи, адже рабами нехтують, їх зневажають. І це бачимо на прикладі зрадників України.

Для нас дуже важливо пам’ятати, що Майдан відіграв своє місце в історії, бо у ПЕРЕМОГИ БАТЬКІВ БАГАТО, А ПОРАЗКА ЗАЛИШАЄТЬСЯ ЗАВЖДИ СИРОТОЮ. Багато з тих, хто не був учасником боротьби, зараз навчає нас як ми маємо бути українцями на своїй українській землі. Війна проти московських окупантів – це війна за честь і гідність, проти всього російського, яке нищить і вбиває.

Пам’ятаймо про ГЕРОЇВ МАЙДАНУ та ті цінності, за які стояв МАЙДАН. Завжди пам’ятаймо про сьогоднішню боротьбу, яку ми не повинні зупиняти, адже цим прирікаємо себе на поразку. Кожен українець, кожен із нас повинен зрозуміти, що без особистої участі в боротьбі з ворогом ми не спроможні перемогти. Тому, долучаймося до боротьби: хто зброєю в руках, хто добрими справами чи донатами,  а хто активною діяльністю на підтримку України та всього українського. Найголовніше – не бути байдужими, не спостерігати, тому що надто дорогу ціну платимо за нашу незалежність. Це, мільйони жертв Голодоморів, репресій, вбитих українців у різноманітних війнах, на Майданах, які завжди  захищали своє, рідне. Щоденно віддають життя з рашистами  за нашу свободу, честь і гідність НОВІТНІ ВОЇНИ –ГЕРОЇ.

Будьмо гідними їх, стараймося зберегти пам'ять про ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ!

Нехай Господь почує наші молитви і допоможе у цій боротьбі перемогти зухвалого страшного ворога! Нехай Господь нам допоможе у протистоянні з російським агресором! Нехай Господь упокоїть душі славних ВОЇНІВ-ГЕРОЇВ у Небесних Оселях, а серед нас нехай їм буде вічна та блаженна пам"ять 

СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ! СЛАВА УКРАЇНІ!

Завершилося загальноміське віче запаленням лампадок та покладанням квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні.

 

З Днем Гідності та Свободи, сильний народе сильної  Української держави!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!